Bee Safe

Pryl utan sting

Getingsting är ingenting vi längtar efter, i synnerhet inte i munnen. Men, bin, getingar och andra insekter hör sommaren till. Och att dricka ur en burk, där man inte ser vad som kanske simmar omkring i mörkret, medför vissa risker. Detta var ett problem som Daniel Broman på INO-CARE i Bandhagen tog sig an. Idén Till bee sAfe dök upp förra sommaren när jag var i skärgården med familjen. Vi satt alla på bryggan och njöt i solen och våra tre döttrar drack läsk direkt ur burken. precis som alla föräldrar, var vi oroliga för att de skulle få getingar i sina burkar. Därför höll vi ett särskilt vakande öga på både barn och burkar. Vi såg också att flera föräldrar agerade likadant och jag började tänka att det måste finnas en säker lösning, om man nu vill dricka direkt ur burken.

Farligt i huvudregionen

Särskilt otäckt är det om man får ett bi- eller getingstick i halsen eller svalget – det kan t o m vara dödligt – men generellt är det känsligt i ansiktet och på
halsen. Om man då dessutom befinner sig till exempel på en skärgårdsö eller överhuvudtaget långt från sjukvård, kan läget bli riktigt obehagligt. Riskerna gäller naturligtvis inte bara barn. Även vuxna löper stor risk att råka illa ut.
– Ofta dricker man direkt ur burken på picknick, i båten eller på sommarfesten, fortsätter Daniel. Och är man inte observant hela tiden, kan olyckan lätt vara framme. Jag började fundera närmare på problemet och tillverkade en enkel testmodell av ett snusdoselock och märkte att det faktiskt fungerade.

INO-CARE

INO, där Daniel Broman är marknadsansvarig, är ett företag med över 20 års erfarenhet av produktutveckling för hemmet och arbetar inom de tre områdena Auto Care, Home och Safety. Såväl kunskap som kanaler för att ta fram och nå ut med nya produkter finns inom företaget.

Med en möjlig lösning till ett välkänt problem, började nu hjulen rulla. Det skissades och funderades, mättes och testades. Till slut fanns en ritning framme. Via samarbetspartnern Bogesunds Plast i Ulricehamn, fick Daniel kontakt med GTP i Ystad.
– Vi sökte någon som snabbt kunde ta fram prototyper av hög kvalitet och vi blev inte besvikna. Vi har tidigare gjort prototyper i Asien, men inte varit riktigt nöjda. Men grejorna från GTP var i en klass för sig! Några prototyper togs fram i SLS och den praktiska utprovningen tog vid. Många burkar och någon liten justering senare, var alla inblandade nöjda med utformningen.

Bråttom till mässorna

Men, nu började det bli ont om tid. De viktiga inköpsmässorna i Frankfurt och Amsterdam närmade sig och för att få till stånd en fungerande distribution var en produktpresentation på mässorna avgörande. Att hinna få fram ett formverktyg var inte att tänka på.
– GTP löste problemet genom att friformstillverka ett antal hundra Bee Safe, som vi kunde presentera och demonstrera på mässorna. Det fungerade perfekt! Succén i införsäljningen var ett faktum.

En halv miljard burkar

Även om vi hade så kort tid på oss, sålde vi cirka 150 000 förpackningar på bara tre månader. Och med sex lock i varje, blir det en miljon lock!
– Marknaden är stor. Bara i Sverige har vi uppskattat att det säljs ca 470 miljoner burkar om året. Och då är privatimporten oräknad, alltså burkar som inte går att panta. Nu dricker ju långt ifrån alla ur burken, men det visar ändå på storleksordningen.

– Vi ser fram emot nästa sommar, när vi kan starta införsäljningen redan vid årsskiftet. Vi har redan ett stort antal intressanta kontakter – från Botswana till Australien – och vi är på väg in i USA, sixpackens förlovade land.
– Men vi hoppas på mer getingar den kommande sommaren. Den gångna var ganska lugn på den fronten. Naturligtvis på gott och ont…

P.S. Även artikelförfattaren kan intyga värdet av en Bee Safe! Den gångna sommaren konfronterades jag med en bålgeting som krupit ner i min burk. Trots närkontakt i högsta grad, undkom såväl geting som undertecknad med blotta förskräckelsen och när vi båda spottat och fräst ett slag, försvann vi var och en på sitt håll. Men, det kunde gått riktigt illa, för oss båda..!